Vragen Over Lesgeven

Plaats hier alle vragen voor het gesprek met Ann Huyghe (Directrice/leerkracht lager), Ilse (leerkracht lager), Greet (leerkracht lager in het bijzonder onderwijs).


Hieronder ziet u enkele vragen (die we vooraf al opgesteld hadden) en de antwoorden van Greet erbij. Hou er wel rekening mee, zij geeft les aan kinderen met leerstoornissen.

  • Hoe pakt u dat aan, computerles geven?

Bij de eerste les liet ik de leerlingen vrij op de computer werken (niet op internet!) en probeerde ik erop te letten
welke leerlingen wat al konden (typen, map aanmaken,…).
Ik noteerde zoveel mogelijk wat ze konden en zette de leerlingen vanaf de tweede les per twee aan één pc. Een goeie leerling bij een minder goeie leerling.
Voor de rest werken wij met dat boekje dat ik je gegeven heb. Ik laat de leerlingen zoveel mogelijk op eigen tempo verder werken (wel per 2 hé) en biedt individuele hulp waar nodig. Je moet maar eens in dat boekje kijken, dan zul je zien dat stap per stap uitgelegd wordt aan de leerlingen wat ze moeten doen. (Indien u dit boekje eens zou willen inkijken, meldt u zich tot Ellen Ramboer).

  • Doet u het al spelend of op een ander niveau?

Het gebeurt dus niet al spelend. Die fase is op mijn niveau voorbij (mijn leerlingen zijn 11 - 12 - 13 jaar).

  • Hoe gaat u om met slecht/ goed gedrag? (straf/ beloning)

Ik ben niet zo'n voorstander van straffen en belonen. Ik maak bij de eerste les duidelijke afspraken met de leerlingen over wat kan en mag. Wie zich niet aan de afspraken kan houden wordt aan de kant gezet met een leesboek en moet dan zijn werk inhalen in de speeltijd over de middag. Ik moet zeggen dat dit in die drie jaar dat ik ICT geef nog geen drie keer gebeurd is.

  • Wat zijn aandachtspuntjes bij lesgeven?

Als dit puur voor de ICT-lessen is dan is dat gericht luisteren naar uitleg van de leerkracht en gericht lezen in leerlingenboekje en de opdracht die erin staan zo nauwkeurig mogelijk uitvoeren.

  • Geef je een speciale aanpak aan kinderen die minder goed meekunnen?

Ik zet me neer bij kinderen met problemen, lees samen de opdracht en bespreek wat ze moeten doen. Desnoods toon ik eerst voor en laat ik ze direct nadoen en haak ik direct in bij het maken van fouten.

  • Wat als de kinderen afhaken na 5 min. ?

Aan kinderen die na 5min. afhaken wordt ook individuele hulp van de leerkracht aangeboden opdat ze de moed niet zouden verliezen.

  • Hoe sluit je het best je les af?

Met het afsluiten van de pc (haha!). Neen, nu serieus. Ik zeg meestal vijf minuten voor het einde van de les dat de leerlingen hun opdracht waar ze mee bezig zijn moeten afmaken en daarna de computer afsluiten. Ik vraag ook nog eens wat en of de leerlingen iets bijgeleerd hebben. (sommige leerlingen hebben reeds veel kennis van werken met de pc en leerden dan in die les niet zoveel bij, andere leerden juist wel veel bij)

  • Hoe kan je het beste observeren? Gericht observeren dus…

Observeren doe je best door een vijftal minuten mee te volgen met wat de leerlingen doen.(noteer ook direct wat goed, fout is, anders ben je het 's avonds vergeten!

  • Op wat moet je het meest letten als je observeert?

Of ze precies doen wat gevraagd is, of ze al of niet lang moeten nadenken voor ze een opdracht kunnen uitvoeren, in welke mate ze al of niet rustig zijn bij hun werk(worden ze niet te nerveus?).

  • Hoe verdeel je best je aandacht over de leerlingen?

Aandacht goed verdelen is één van de moeilijkste taken bij dit soort lessen. Je moet natuurlijk veel aandacht geven aan zwakkeren, maar ook de beteren verdienen aandacht en uitdaging, anders gaan ze wel eens de speelse toer op! Eigenlijk is dit een kwestie van aanvoelen.

  • Hoe hou je kinderen op hun plaats of is het voor hen best dat ze eens van hun stoel kunnen?

Kleine kinderen moeten misschien wel eens tussendoor iets anders kunnen doen, maar mijn leerlingen moeten toch zeker dat lesuur rustig kunnen werken (trouwens zitten ze in een lesuur van 50' toch maar 35' intensief te werken).

  • Hoe ga je om met conflictsituaties?

Ik heb eigelijk nog geen echte conflictsituaties gehad in de pc-les, maar ik denk dat ik de leerlingen gewoon niet meer zou laten samen werken in dat lesuur.

  • Rond welke onderwerpen werken we het best?

Je kunt de leerlingen natuurlijk leren kennismaken met internet, maar neem van mij aan dat de meesten daat al goed mee overweg kunnen.(en met de schunnigste sites het best). Ik denk dat hetgeen wij aanbieden met onze boekjes wel goed is om dan later werkjes te kunnen maken voor school. Ik moet wel zeggen dat door inspectie eigenlijk afgeraden wordt om leerlingen te leren werken met wordpad,word,..Zij vinden dat leerspelletjes spelen, oefeningen taal en rekenen maken al meer dan genoeg zijn. Ik denk daar toch wel een beetje anders over.

  • Wat leer je het best aan ( op de computer ) bij kinderen die nog niet kunnen lezen of schrijven?

Voor kinderen die nog niet kunnen lezen of schrijven denk ik dat het wel beter is om hen spelletjes te laten spelen voor het leren van kleurtjes, voor aanbrengen van woordenschat, ….


Vragen voor Katrol

  • Zijn er speciale zaken waarop je moet letten bij deze doelgroep?
  • Is er een speciala aanpak vereist?
  • Moeten we met zaken uit hun cultuur rekening houden?
  • Wat als er iets mis loopt? (Agressief gedrag, niet luisteren, …)
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License